Nesly Louismard
Blijf op de hoogte en volg Jacqueline
02 November 2013 | Haïti, Passe Catabois
Ik krijg weer slipper-koorts! Dat is een aandoening waar ik alleen in Haïti aan lijd. De symptomen zijn een overdreven, onbedwingbare behoefte om slippers te zoeken en zo mogelijk te kopen. De oorzaak is het slechter worden van de slippers die ik heb. Haïti is een land dat slippers eet. Door stenen, stof, modder en niet te vergeten de doorns/stekels die je regelmatig oppikt tijdens het lopen houdt geen enkele slipper het lang vol. De slippers die je hier kan kopen houden het niet lang vol. We zeggen hier dat ze het het aantal dagen volhouden als het aantal dollars dat je ervoor betaal; 10 dollar slippers staan gelijk aan 10 dagen dragen voor ze kapot gaan. En maat 42 is niet makkelijk te vinden op de markt. Mijn moeder heeft in april(?) een goed paar meegegeven met bezoekers en die slippers hebben het goed volgehouden. Maar ze beginnen nu wat moe en zwak te worden. Vandaar mijn slipper-koorts!
Goed nieuws over Rikevens, de melkbaby met een ontsteking in zijn onderbuik/scrotum waarover ik de vorige keer schreef. Zijn moeder kwam gisteren met hem langs. Hij is 10 dagen opgenomen geweest in La Point en de ontsteking lijkt goed te genezen. En hij is zoveel beter in zijn doen. Hij blijft aan de kleine kant maar ik hoop dat nu, na alle problemen, hij kan gaan aandikken.
De afgelopen maand heb ik het schoolgeld weer betaald voor Nesly Louismard, zijn broertje Williamson en zijn zusje Guerlaphenie. De mensen die van het begin meeleven kennen zijn verhaal. Nesly zit op het Lycé, nu de 9e klas en dat is een jaar met extra examens en dus ook extra kosten. Williamson en Guerlaphenie zitten op de basisschool. Het klassensysteem is hier wat ingewikkeld. Sla de volgende informatie gerust over maar mocht het je interesseren; hier komt het! Na de 2 jaar kleuterschool zit je klas 1-6 op de lagere school. Klas 7-9 doe je op het lycé en daarna een jaar second, een jaar retro en dan het laatste jaar is filo. Als je dit allemaal afmaakt dan ben je een filosoof, zo heet dat in Haïti. En je bent dan waarschijnlijk ook al ruim in de twintig. Je zit hier bijvoorbeeld vrouwen die allang zelf kinderen op school hebben, voorbij lopen in een schooluniform. Hun logica snap ik niet helemaal. Het is niet dat voor hen het halen van filo levensveranderd zal zijn. Nesly is nu 14 en zit al in de 9e klas. Hij doet het dus voor Haitiaanse standaard erg vlot. Hij vindt school geweldig en zijn broertje en zusje ook. Mooi dat met Nederlands geld deze kinderen zonder financiële problemen, en daardoor zonder onderbrekingen, naar school kunnen. Bedankt!
We merken in het ziekenhuis dat het momenteel de tijd van schoolgeld betalen is. Er komen minder mensen voor operaties omdat het geld ontbreekt. Het is wel een goede tijd om een geit of koe te kopen. Iedereen verkoopt hun beesten om geld bij elkaar te brengen voor school. Veel beesten op de markt dus en dus ook een lagere prijs. Als er iemand nog een geit of koe wil, ik kan voor een prikkie aan een mooi beest komen. Het vervoer van de markt naar huis komt wel voor rekening van de koper. En garantie tot de grens!
Hartelijke groeten,
Jacqueline
04 November 2013 - 14:03
Marjolein:
Jaa! Ik wil nog steeds graag een ezel!! :) Wel een knappe graag!
Beetje jammet dat je boven de $50 geeneens gratis verzending krijgt :)
Zet 'm op daar Jacqueline!