Baby blij, iedereen blij
Blijf op de hoogte en volg Jacqueline
19 April 2019 | Haïti, Passe Catabois
In februari is er een container gekomen en in die container kwam de melkpoeder en hulpmiddelen voor baby’s die door jullie gegeven/gesponsord waren. Inmiddels zijn er al een aantal baby’s mee geholpen.
Kensa werd 6 januari geboren. Ze is het eerste kind van moeder. Moeder heeft te platte tepels waardoor Kensa niet goed aan de borst kan zuigen. De eerste zes weken drukt men de melk uit de borst maar dit is natuurlijk niet genoeg. Als men in het ziekenhuis komt is Kensa erg zwak en mager. Gelukkig is de borstmelk nog niet volledig opgedroogd en met de borstpomp proberen we de borstmelk weer goed op gang te krijgen. Ondertussen krijgt Kensa babymelk met de fles en ze wordt langzaamaan weer wat sterker. Na een tijdje heeft ze genoeg kracht om met een tepelhoedje zelf aan de borst te zuigen. Met tepelhoedje gaat Kensa naar huis. Bij de rendezvous na een maand is ze een wolk van een meid!
De tweeling Rolander en Rolandina komen met moeder in de kliniek. Ze zijn vier maanden oud en ze komen omdat ze onder de bultjes zitten. Ogenschijnlijk lijkt dat hun enige probleem maar vooral Rolandina ziet er wat 'geel' uit, geen mooie donkere kleur. Ze blijkt een forse bloedarmoede te hebben, evenals haar tweelingbroer. Ze worden opgenomen voor de bijvoeding met babymelk. De melk van moeder is blijkbaar niet genoeg voor hen. De babymelk krijgen ze via een slangetje dat langs de tepel in hun mond komt. De baby zuigt dus nog steeds aan de borst maar tegelijkertijd krijgen ze ook babymelk. Een geweldige manier van bijvoeden volgens de methode van Sanna, de verloskundige die een aantal maanden bij ons heeft gewerkt. De tweeling drinken allebei zo extra babymelk maar voor Rolandina is de hulp te laat. Ze overlijdt na een paar dagen. Rolander doet het beter en gaat met bijvoeding naar huis maar tot nog toe zijn de ouders niet met hem voor een rendezvous teruggekomen.
“Een stukje plastic redt het leven van mijn zoon” zegt Woldine. Ook voor haar is het de eerste baby en ook zij heeft te platte tepels. Combineer dat met gestuwde borsten en je hebt een gefrustreerde moeder met melk in overvloed maar toch een gefrustreerde hongerige baby. Gelukkig kwam men al na een paar dagen naar het ziekenhuis. Met een tepelhoedje ging het voeden van een leien dakje en de baby haalde de schade in; hij was niet van de borst te krijgen! Elke keer als hij met een volle buik in slaap dommelde en moeder hem van de borst wilde halen ging hij weer volop in de zuigstand! Helemaal gelukkig ging moeder met de baby naar huis.
Lovedana werd 17 maart geboren. Tussen de families van haar vader en moeder botert het niet. Haar moeder is in het huis van haar familie en de vader en zijn familie mogen sporadisch langs te komen. In haar eerste dagen doet Lovedana het goed maar op een dag gaat ze slecht aan de borst en haar situatie verslechterd. Door de onmin tussen de families gaat men verlaat naar het ziekenhuis, het is de familie van vader die uiteindelijk de baby en haar moeder meeneemt. Bij opname is Lovedana een klein mager meisje van 10 dagen oud. Ze weegt 1810 mg. Ze is te zwak om te zuigen aan de borst en te zwak om de fles te nemen. Druppelsgewijs krijgt ze babymelk en de moeder gaat met de borstpomp aan de gang. De moedermelk van moeder komt weer op gang en druppelsgewijs krijgt Lovedana na een paar dagen weer moedermelk. Het kleine poppetje dat stil en roerloos lag begint af en toe haar ogen te openen en beweegt af en toe haar kleine lijfje. Alle energie gaat in overleven en Lovedana geeft niet op; op een zaterdagochtend horen we eindelijk een huiltje! Diezelfde zaterdag word ik gebeld door de wachter. De ouders van de moeder zijn gekomen en ze willen met hun dochter en Lovedana naar huis. Na veel discussie en tegen advies vertrekt men. Zoals ik al zei, er is een geschiedenis tussen de twee families en Lovedana zit klem in het midden. Ik had er veel moeite mee maar het enige wat ik had kunnen doen was Lovedana ontvoeren. En dan zou ik zelf in de problemen komen. Vanuit het sociale zorgstelsel in Nederland is het waarschijnlijk moeilijk te vatten maar geloof me, ik had geen keuze. Gelukkig zat Lovedana inmiddels op volledige borstvoeding via de borstpomp en de fles. De ouders van de moeder waren gemotiveerd om dat thuis te blijven doen, ze wilden alleen hun dochter en kleindochter weg uit de zorg van de familie van vader. Met borstpomp en een rendezvous na 4 dagen ging Lovedana mee naar huis. De dinsdag erna kwam opa keurig terug met haar en ze was aangekomen. Ook bewoog ze meer en ze had haar ogen vaker open. Na een week kwam opa weer en beetje bij beetje wordt Lovedana groter. Ze weegt nog steeds minder dan een baby van haar leeftijd zou moeten wegen maar ze groeit!
Wolensky is een baby van een maand oud en oma komt met hem naar het ziekenhuis. Een aantal dagen geleden was zijn moeder overleden. Na de bevalling had moeder opgezette benen gekregen en na een bezoek aan een ziekenhuis in Gros Mont was ze thuis opeens overleden. De vader van Wolensky was niet in staat om babymelk te kopen en oma kwam bij ons hulp vragen. Met een pak babymelk ging Wolensky naar huis en we kunnen hem die babymelk blijven geven tot hij groot genoeg is om te gaan eten.
Dankzij jullie kunnen wij dit doen. Of het nu even babymelk is om aan te sterken of babymelk voor maanden omdat moeder is overleden of omdat moeder geen borstmelk heeft, de pakken babymelk helpen enorm! We zullen altijd alle moeite doen om de baby aan de borst van moeder te houden en zonder de borstpomp en de tepelhoedjes was dat bij veel baby’s onmogelijk geweest. Hartelijk dank namens de baby’s en de moeders en vaders, opa’s en oma’s, van hier! En hartelijk dank namens mij. Nu kunnen we tenminste helpen.
Hartelijke groeten,
Jacqueline
28 April 2019 - 16:53
Roelfke Hulshof:
Hay Jacqueline,
wat leuk jouw bericht te lezen, prachtig te lezen wat je allemaal doet. God's zegenvoor jouw werk daar!
Warme groet,
Roelfke Hulshof (zus Lourens)