Fragilisticexpialidocious - Reisverslag uit Passe Catabois, Haïti van Jacqueline Weerd - WaarBenJij.nu Fragilisticexpialidocious - Reisverslag uit Passe Catabois, Haïti van Jacqueline Weerd - WaarBenJij.nu

Fragilisticexpialidocious

Door: Jacqueline

Blijf op de hoogte en volg Jacqueline

13 Mei 2025 | Haïti, Passe Catabois

Dag allemaal,

Ik heb een sterke voorkeur voor oudere mensen. Ik vind het heerlijk om hun verhalen te horen en zo mooi als ze hun voorgeschiedenis delen. De verhalen over hoe Haiti was. Het kan soms erg verrassend zijn. Vaak hebben de ouderen de neiging tot eigengereidheid en een koppigheid. Ze zijn niet voor niks oud geworden. Niet makkelijk voor de familie, dat geef ik graag toe. Maar ik neem graag de tijd voor hen en kan genieten van onze interacties.

Fragelis is een man uit 1940. Zijn vrouw is al jaren geleden overleden. Hij woont in Bon Payes. Dit is vertaald 'goed land' en mijn vraag waarom hij in Bon Payes woont in Move Payes/slecht land Haïti levert een mooi gesprek op over hoe goed zijn tuinen het altijd hadden gedaan vroeger. Zijn naam Fragelis bracht mij de associatie met Mary Poppins en het woord

'Supercalifragilisticexpialidocious'. Niet uit te leggen aan hem en zijn familie maar in mijn hoofd heet hij Fragilisticexpialidocious.

Helaas was een goed gesprek niet mogelijk tijdens zijn eerste bezoek. De eerste keer dat ik Fragelis zag was hij verward, onrustig, opgezwollen, koortsig en in pijn. De familie was al elders geweest maar hun vader werd alleen maar slechter. In gesprek en bij lichamelijk onderzoek kwamen we er achter dat zijn voornaamste probleem een urineweginfectie en een retentieblaas was. We brachten een catheter in en meer dan 3 liter urine kwam er uit zijn blaas. Fragelis was verward en soms agressief, het plaatsen van de catheter was een groot gevecht. Voor zijn familie was dit moeilijk om te ervaren. De uitleg van het effect van een overvolle blaas en een ontsteking op ouderen hielp hen in het begrijpen van het gedrag van hun vader. Met medicijnen en de blaascatheter ging Fragelis naar huis.

Na 10 dagen was er een rendezvous, vervolgafspraak, maar bij geen verbetering zou men eerder terug komen. Gelukkig hielp de behandeling en na 10 dagen zagen we een hele andere Fragelis. Nog steeds bijna doof en eigengereid maar zoals de familie zei 'ouderdom is niet te genezen'. Het had ze veel moeite gekost om Fragelis naar de kliniek te krijgen. Hij weigerde om op een motor te stappen en wilde alleen op zijn ezel op pad. Hierdoor werd de reisduur veel langer maar de familie liep uiteindelijk maar met Fragelis en zijn ezel mee. Beter zo dan helemaal niet. En Fragelis was duidelijk: die catheter ging eruit. Nooit nodig gehad dus nu ook niet nodig! Geen probleem, was mijn reactie, de catheter mag eruit maar je blijft wel hier totdat je goed zelf geplast hebt. Hoe slecht hij was geweest wist hij zelf niet meer maar de familie en ik wel! Fragelis ging akkoord en was vol goede moed; plassen was geen probleem, we zouden het allemaal zien, hij kon plassen als een jonge man. Een bed om te blijven wilde hij niet. Hij spreidde zijn deken onder de amandelboom en de eerste fles water ging erin, geen zorgen, hij zou ons allemaal een vol urinaal laten zien.

Het werd middag. Af en toe ging ik naar hem toe. Fragilisticexpialidocious had het best naar zijn zin. Onder de amandelboom kreeg hij van zijn familie zijn natje en zijn droogje. Hij vertelde over hoe hij voor beesten had gezorgd, de koe was zijn favoriet. Hoe de tuinen vroeger elke dag wel wat gaven om naar huis te brengen. Geen geld in zijn zak maar toch geen honger. Hij raakte wat in de war over hoeveel kinderen en was de tel kwijt over met hoeveel vrouwen. Dat hij een zoon was verloren wist hij nog wel. Dat zijn getrouwde vrouw was overleden wist hij niet. Hij vroeg of ik papaya lekker vond, hij zou een aantal voor me sturen.

Plassen lukte niet maar hij wist zeker dat we gewoon geduld moesten hebben. Het kwam helemaal goed. Hij werd ongemakkelijk door een volle blaas. Maar plassen zou gaan lukken. Hij wist het zeker. Plassen ging lukken. Maar plassen lukte niet. Het kostte heel wat praten en nogmaals praten van zijn familie en van mij maar hij wilde niet weer een catheter. Uiteindelijk werd de druk op zijn blaas hem te veel. Er mocht een nieuwe catheter in. Maar niet voor altijd, was de overtuiging van Fragelis. Over een paar weken kwam hij weer, de ezel bracht hem wel, en dan ging de catheter er weer uit. Dan zou hij gaan plassen. Zoals hij altijd had gedaan.

Zeker weten! Met moeite klom Fragilisticexpialidocious op zijn ezel, tuimelde er bijna af maar door een snelle reddingsactie van zijn zoon werd een val voorkomen. Men vertrekt. Hij op zijn ezel, de familie te voet om hem heen. Tot weerzien, Supercalifragilisticexpialidocious.

Hartelijke groet,

Jacqueline

• 13 Mei 2025 - 22:17

Gerda Bouw Nijburg:

Heerlijk die oudere mensen!!